Usein kysyttyä Keravan aurinkovoimasta

Miksi ryhtyä aurinkopanelistiksi?

Hankkimalla aurinkovoimalasta paneelin varmistut, että osa kuluttamastasi sähköstä on varmasti ja todennettavasti lähellä tuotettua puhdasta ja päästötöntä aurinkosähköä.

Olet mukana lisäämässä uusiutuvan energian osuutta sekä pienentämässä energiantuotannon päästöjä Suomen kansallisten tavoitteiden mukaisesti. 

Teemme aurinkosähkön valitsemisesta helppoa: Aurinkovoimalamme edustaa markkinoiden uusinta tekniikkaa. Paneelin tuottaman sähkön saa helposti käyttöönsä kuukausimaksua vastaan ilman omia laiteinvestointeja. Näin myös esimerkiksi kerrostaloasukkailla on mahdollisuus osallistua kestävän ja uusiutuvan energian tuotantoon.

 

Kuinka paljon paneeli tuottaa sähköä?

Yhden paneelin arvioitu vuosituotanto on 304 kWh.

 

Onko paneeleiden välillä eroja sähkötuotannossa?

Ei, kaikki paneelit tuottavat saman verran.

 

Mitä paneeli maksaa ja mitä sen tuottamasta sähköstä hyvitetään?

Asiakas maksaa lunastamastaan paneelista kuukausihintaa 4,2 €/kk (sis. alv 24%).

Keravan Energia hyvittää aurinkopanelistille hänen aurinkopaneelinsa tuottaman sähkön pohjoismaisen sähköpörssin Nordpoolin Suomen hinta-alueen hintaa vastaan. Pörssissä sähkö hinnoitellaan tunneittain. Verottomat hinnat ovat näkyvissä Nordpool Spotin sivuilta http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/FI/Hourly/?view=table.

Keskimääräinen aurinkopaneelin vuotuinen tuotto on 304 kWh. Euroiksi muutettuna tätä energiamäärää vastaava hyvitys on nykyisillä sähkön hinnoilla noin 10 euroa vuodessa. Paneelin tuottamaa energiaa vastaava hyvitys vaihtelee sähkön markkinahinnan kehityksen mukaan. 

 

Veloitetaanko aurinkopaneelini minulle tuottaman sähkön siirtämisestä kotiini?

Kyllä. Kaikesta sähköverkkoa pitkin siirretystä sähköstä maksetaan sähkön siirtomaksu normaalin sähkönsiirtohinnaston mukaisesti. Sähkön siirtomaksulla katetaan sähköverkon ylläpitoon ja sähkönjakeluun liittyvät kustannukset. Aurinkopaneelin tuottama sähkö ei siis vaikuta sähkön siirtomaksuusi mitenkään vaan se pysyy ennallaan kotisi kulutuksen mukaisesti.

 

Miten omaan kiinteistöön asennettu aurinkopaneeli ja voimalaitoksesta lunastettu aurinkopaneeli eroavat toisistaan?

Teknisesti eivät välttämättä mitenkään, mutta energian hyvityksen kannalta merkittävästi. Omaan kiinteistöön asennettu aurinkopaneeli tuo omistajansa sähkölaskuun säästöä silloin, kun tuotettu sähkö kulutetaan itse ja sitä kautta kuluttajan energiayhtiöltä ostaman sähkön määrä vähenee. Oma aurinkopaneeli säästää tuotantonsa verran sekä sähkön energia- ja siirtohinnassa sekä sähköverossa. Aurinkovoimalasta lunastetun paneelin tuottama sähkö siirretään sähköverkkoon, joten tuotantoa vastaan hyvitetään vain energian markkinahinta.  

Nimikkopaneeli sopii erityisesti sellaisille henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta tai kiinnostusta hankkia aurinkopaneeleja omalle katolleen. Kuukausimaksua vastaan panelistit saavat varmuudella täysin päästötöntä ja lähellä tuotettua sähköä. 

 

Milloin voimalaitos rakennettiin?

Voimalaitoksen suunnittelu aloitettiin keväällä 2015. Laitoksen rakentaminen alkoi tontin maanrakennustöillä syyskuussa 2015. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan laitos olisi ollut tuotannossa vuoden 2015 ja 2016 vaihteessa. Voimalan tukirakenteet toimittavalla alihankkijalla tapahtui kuitenkin joulukuussa 2015 tehtaallaan laiterikko, mikä hidasti voimalaitoksen valmistumista. Aurinkovoimala saatiin koekäyttöön tammikuun lopussa. Virallisesti voimalaitos otettiin tuotantokäyttöön 1.3.2016.

 

Missä voimalaitos sijaitsee?

Voimalaitos sijaitsee Keravan Vankilan läheisyydessä Lahdentien ja Koivulantien rajaamalla tontilla.

sijaintikartta.png

 

Kuinka suuri aurinkovoimalaitos on?

Keravan aurinkovoimalaitoksessa on 774 paneelia ja sen vuotuinen kokonaisenergiantuotanto on 230 MWh luokkaa. Voimalaitoksen piikkiteho on 250 kWp.

 

Mihin paneeleista tuotettu sähkö menee?

Tuotettu sähkö johdetaan valtakunnan sähköverkkoon, kuten mistä tahansa voimalaitoksesta. Paneelillasi tuotettu sähkö on siis osa valtakunnallista sähkön tuotantoa. Osuutesi ”korvamerkitään” ja hyvitetään euromääräisenä sähkölaskussasi. Panelistina olet osaltasi lisäämässä uusiutuvan energian osuutta Suomen energiantuotannosta ja tiedät tarkalleen, missä aurinkosähkösi on tuotettu.

 toimintakaavio.jpg

Onko oltava Keravan Energian asiakas ryhtyäkseen aurinkopanelistiksi?

Aurinkopanelistiksi ryhtymisen edellytyksenä on, että asiakkaalla on kanssamme voimassa oleva sähkön myynti- tai siirtosopimus.

 

Voiko paneelin hankkia lahjaksi tai toisen henkilön nimiin?

Aurinkopaneelisopimuksen voi tehdä kuka tahansa, jolla on olemassa oleva sähkön myynti- tai siirtosopimus Keravan Energian kanssa. Paneelin tuotanto hyvitetään tämän tahon sähkölaskussa. Paneelin voi halutessaan nimetä millä nimellä tahansa, mutta sen tuotanto hyvitetään aina sopimuksen tehneen tahon laskussa. 

 

Teknistä tietoa aurinkovoimalasta 

• 774 aurinkopaneelia kuudessatoista rivissä
• rivien väli 3607 mm
• asennus 38°-kulmassa
• suuntaus etelään 180°
• paneelien maa-asennus kierrepaaluilla
• kunkin paneelin teho 320 W
• piikkiteho 247,68 kWp
• paneelit kotimaisia (Areva Solar)
• maksimijännite 800 VDC
• neljä invertteriä (SMA, Tanska)
• voimalalla oma sääasema